Home / Nieuws tips / Kunstgras aanleggen: hoe begin ik er aan?
Tips Kunstgras

Kunstgras aanleggen: hoe begin ik er aan?

Om optimaal te kunnen genieten van uw tuin in kunstgras, is het belangrijk om bij de aanleg de nodige aandacht te besteden aan de voorbereiding, plaatsing en bevestiging. Lees hier een aantal tips of bekijk dit filmpje. 

De voorbereiding

 1. Verwijder het bestaande gras of de zone die door kunstgras zal vervangen worden. Het kan zijn dat enkel de toplaag moet afgehaald worden. Dat is afhankelijk van het niveau (ca 20-50mm). 
 2. Baken, indien nodig, het terrein af. Dit kan u doen door gebruik te maken van een houten bekisting, bakstenen boorden of zelfs metalen afboording.   
 3. Het terrein kan nu bedekt worden met zand of grond. Nivelleer het terrein om tot een effen oppervlak te komen. Neem hiervoor uw tijd, zodat het afgewerkte oppervlak egaal is en vrij van oneffenheden. 

De plaatsing

 1. Positioneer en snij het geotextiel in de gewenste vorm.
 2. Meet nauwkeurig de afmetingen van het terrein, zorg hierbij voor extra marge en rol het kunstgras uit. Bij de afwerking kan het overschot mooi afgesneden worden.  
 3. Indien u meer dan 1 stuk kunstgras plaatst, zorg er dan voor dat u altijd dezelfde vezelrichting respecteert. Bij plaatsing van 2 of meer stroken, is het belangrijk om de boorden mooi af te snijden. Tel vanaf de rand 2 steken en snij in rechte lijn door. Tel vanaf de andere kant 3 steken en snij het kunstgras af. Voeg beide kunstgrasstroken samen, zorg ervoor dat deze goed aansluiten zodat de naad onzichtbaar is.  
 4. Neem uw tijd, snij voorzichtig het overtollige kunstgras langs de randen weg en zorg ervoor dat het gras effen ligt. 

De bevestiging

 1. Vouw beide zijden van de naad open. Rol de tape uit en zorg ervoor dat deze juist gepositioneerd ligt. Verwijder de strip en druk het kunstgras voorzichtig aan.  
 2. Stap enkele keren op de naad om optimale hechting te bekomen. 

De nazorg

 1. Gebruik een borstel om de vezels van het kunstgras te stimuleren, zodat ze rechtop staan.   
 2. Geniet zorgeloos van uw tuin!

Boomschors aanleggen: hoe begin ik er aan?

Lees meer

Nuttige weetjes over kunstgras

Lees meer